Τελετή ονοματοδοσίας 2ου Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης

Την Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 έγινε η τελετή ανακοίνωσης της ονοματοδοσίας του σχολείου μας, το οποίο  φέρει πλέον ως τιμητικό προσωνύμιο το όνομα του καθηγητή της Ελληνικής Γλώσσας Χρίστου Τσολάκη, του συντοπίτη μας και αγαπητού μας δασκάλου, που υπηρέτησε με αγάπη και αφοσίωση σε όλη του τη ζωή την επιστήμη, την παιδεία και την εκπαίδευση.

Η προσωνυμία του σχολείου επικυρώθηκε με Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε στις 27 Απριλίου 2020 (ΦΕΚ 1595Β).  Επειδή η δημοσίευση της απόφασης συνέπεσε με την περίοδο των υγειονομικών περιορισμών, λόγω covid, δεν μπορέσαμε  να ανακοινώσουμε τότε το γεγονός στην τοπική μας κοινωνία.

Για τη ζωή και το έργο του Χρίστου Τσολάκη αναφέρθηκαν εκλεκτοί συνάδελφοι, όπως  ο Κοσμήτορας του ΠΤΔΕ του ΑΠΘ κ. Αθανάσιος Αϊδίνης και η εκπαιδευτικός του σχολείου μας κ. Ασπασία Πάπα. Προσωπικά θα αναφερθώ σε τρία πράγματα τα οποία αφορούν στο σχολείο, στην τελετή και στον άνθρωπο Χρίστο Τσολάκη.

Το 2ο Δημοτικό Σχολείο της Κατερίνης, το σχολείο φέτος συμπληρώνει 110 χρόνια συνεχούς λειτουργίας και παρουσίας στην εκπαιδευτική Ιστορία της Κατερίνης και της Πιερίας. Ιδρύθηκε το σχολικό έτος 1913-14 και ευτύχησε να το υπηρετήσουν εκλεκτοί δάσκαλοι και δασκάλες, ενώ οι απόφοιτοί του στελέχωσαν την τοπική κοινωνία – και όχι μόνο – και διακρίθηκαν σε διάφορους τομείς. Άτομα που διέπρεψαν και διαπρέπουν στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, ως διακεκριμένοι επιστήμονες, επιχειρηματίες, πολιτικοί, καλλιτέχνες, οικογενειάρχες είναι απόφοιτοι του σχολείου μας. Μεταξύ των αποφοίτων του είναι και ο κοσμήτορας του Π.Τ. Δ.Ε. κ. Αθανάσιος Αϊδίνης, που ήταν ο κύριος ομιλητής της εκδήλωσης.

Το 2ο Δημοτικό σχολείο Κατερίνης υπηρετεί την εκπαίδευση, την παιδεία και τον πολιτισμό 110 χρόνια χωρίς διακοπή και έχει δημιουργήσει τη δική του ιστορία, τη δική του παράδοση και το δικό του όνομα στην τοπική κοινωνία, στοιχεία που το κάνουν να είναι απαιτητικό ως  προς τις επιλογές του και προσεκτικό στις αποφάσεις του. Έτσι, όταν ο Σύλλογος των Εκπαιδευτικών κλήθηκε να αποφασίσει για την επιλογή προσωνυμίου αντάξιου του ονόματος, της παράδοσης και της ιστορίας του, αποφάσισε ομόφωνα και ομόθυμα να υιοθετήσει ως προσωνύμιο το όνομα του αγαπητού μας δασκάλου Χρίστου Τσολάκη,  τόσο για το επιστημονικό του έργο, όσο και για την προσωπικότητά του.

Ως διευθυντής, αυτού του ιστορικού θα έλεγα σχολείου, συγχαίρω και ευχαριστώ τους και τις συναδέλφους εκπαιδευτικούς για την απόφασή τους. Είμαι βέβαιος ότι εκφράζω και την άποψη των εκατοντάδων ή χιλιάδων μαθητών του, που ευτυχήσαμε να τον έχουμε δάσκαλό μας με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο!

Ο Χρίστος Τσολάκης δίδαξε σε σχολικές αίθουσες, σε πανεπιστημιακά αμφιθέατρα, σε επιμορφώσεις και πολιτιστικούς συλλόγους και σε ελεύθερα ακροατήρια. Ο λόγος του είχε πάντα μια ζωντάνια, μια ευθύτητα και μια ειλικρίνεια. Είχε το χάρισμα του λόγου, γιατί γνώριζε καλά την ελληνική γλώσσα και ήξερε να την χειρίζεται και να την προσαρμόζει ανάλογα με το ακροατήριο.

Ήταν πάντα ευγενικός στη συμπεριφορά του, ήπιος και χαμηλών τόνων γενικά, παράλληλα όμως ήταν μαχητικός και αγωνιστής της ελευθερίας, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της παιδείας. Ο λόγος του ήταν απλός, κατανοητός, μεστός και περιεκτικός.  Όπως και στην καθημερινή του επικοινωνία ήταν ευθύς, ευγενικός και καταδεκτικός.

Πάντα κοίταζε τη ζωή με αισιοδοξία. Ποτέ δεν τον είδα απογοητευμένο. Ακόμη και όταν του περιέγραφα την γκρίζα πραγματικότητα,  αυτός αναζητούσε την αισιοδοξία στα μάτια των παιδιών. Είχε εμπιστοσύνη στη νέα γενιά,  στα νέα παιδιά και πάντα τα στήριζε και τα βοηθούσε προσφέροντας τους ευκαιρίες και διεξόδους.

Ο Τσολάκης ήταν ένας άνθρωπος που συγκέντρωνε στο πρόσωπό του αρετές και χαρίσματα. Πρώτη και κυρίαρχη αιρετή που τον διέκρινε ήταν η αγάπη. Αγάπη για ό,τι έκανε, για ό,τι υπήρχε γύρω του. Αγάπη για τον τόπο του, για το χωριό του, μα κυρίως αγάπη για τους ανθρώπους. Αγαπούσε πολύ την Πιερία, την Κατερίνη, ιδιαίτερα το χωριό του τη Μόρνα. Κάθε φορά που μιλούσε για αυτό έλαμπε. Ίσως  γιατί η Μόρνα του έδωσε τη γλώσσα που μιλούσε, το χαρακτήρα που είχε, τις παιδικές αναμνήσεις, τις παλιές ανθρώπινες φιγούρες, αλλά κυρίως γιατί η Μόρνα του έδωσε το ταξίδι.

Αγαπούσε τον τόπο του και πάντα ήταν παρών σε κάθε κάλεσμά του. Ήρθε επανειλημμένα  στην Κατερίνη και έκανε δεκάδες ομιλίες. Επισκέφτηκε σχολεία όλων των βαθμίδων και είχε την ικανότητα να ελκύει και να συγκρατεί ακόμη και τα πιο απαιτητικά και δύσκολα ακροατήρια.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

Θέλω να ευχαριστήσω για την τιμή που μας κάνατε με την παρουσία σας στην εκδήλωση,  τιμή που μεταβαίνει στο πρόσωπο του τιμώμενου προσώπου, και να σας υποσχεθώ εξ ονόματος όλων των εκπαιδευτικών ότι θα πράξουμε ανθρωπίνως ό,τι μπορούμε για να διατηρήσουμε το καλό όνομα και τη φήμη του σχολείου μας.

Ευχαριστούμε εγκάρδια, την Υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Άννα Μάνη Παπαδημητρίου, τον Κοσμήτορα του Π.Τ.Δ.Ε. / Α.Π.Θ κ. Αθανάσιος Αϊδίνη, τους βουλευτές κυρίους Μπαραλιάκο Φώντα και Κουλκουδίνα Σπύρο, την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Ελίνα Διαμαντοπούλου, εκπρόσωπο του Δημάρχου Κατερίνης, τον π. Χρήστο Αποστολό εκπρόσωπο του Μητροπολίτη, την Διευθυντήρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας κ. Παρθένα Τριανταφυλλίδου,  την κ. Μελπομένη Στυλιανίδου – Νικολαΐδου, ανιψιά του καθηγητή Χρίστου Τσολάκη, τον Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων κ. Αστέριο Δόγα.

Επίσης, θέλω να εκφράσω την αγάπη μου και τις ευχαριστίες μου στους και τις εκπαιδευτικούς του σχολείου οι οποίοι είναι αυτοί που συμβάλλουν καθημερινά με το έργο τους, το ενδιαφέρον τους και την αγάπη τους στην πρόοδο των μαθητών και των μαθητριών μας, γεγονός που αποτυπώνεται και στη συνείδηση των συμπολιτών μας, ώστε να γινόμαστε αποδέκτες ευχαριστιών και εγκωμιαστικών σχολίων. Ιδιαίτερα θα ήθελα να ευχαριστήσω και να συγχαρώ τον άμεσο συνεργάτη μου και Υποδιευθυντή του Σχολείου κ. Πολύκαρπο Ανδριόπουλο καθώς και τον πυρήνα της προχθεσινής εκδήλωσης: την κ. Ματίνα Μακρή που είχε την επιμέλεια και την παρουσίαση του προγράμματος, την κ. Ασπασία Πάπα που επιμελήθηκε και παρουσίασε τα βιογραφικά στοιχεία του Καθηγητή Χρίστου Τσολάκη, αλλά και τις δασκάλες που οργάνωσαν της εκδήλωση, τις κυρίες Μαρία Χατζάκη, Έφη Σαβαΐδου, Λένα Τίτου, Αναστασία Κουκουσέλα και την εκπαιδευτικό Αγγλικής Γλώσσας κ. Ολυμπία Χατζηδημητρίου.

Πολλά συγχαρητήρια και ευχαριστίες στα παιδιά της χορωδίας του σχολείου μας που μας συγκίνησαν με την ερμηνεία των τραγουδιών καθώς και στην υπεύθυνη της χορωδίας. Η χορωδία του σχολείου είναι έργο της κ. Σοφίας Νατσιάβα – Κούτκου, η οποία πλέον αναδεικνύεται σε παράγοντα της πολιτιστικής παρουσίας της πόλης μας και νιώθουμε τυχεροί αλλά και περήφανοι που συνεργάζεται μαζί μας!

Το μεγαλύτερο ευχαριστώ θέλω να πω στους γονείς του σχολείου μας οι οποίοι μαζί με τα παιδιά τους αποτελούν το κεφάλαιο του σχολείου μας.

Αγαπητοί γονείς σας ευχαριστούμε για την ουσιαστικό σας ενδιαφέρον που βιώνουμε καθημερινά άμεσα ή μέσω των παιδιών σας καθώς και για την αμέριστη στήριξη που προσφέρετε στο σχολείο μας με διάφορους τρόπους.

Ολοκληρώνω τις ευχαριστίες μου επαναλαμβάνοντας την υπόσχεση εξ ονόματος όλων των εκπαιδευτικών, πως θα πράξουμε ανθρωπίνως ό,τι μπορούμε για να διατηρήσουμε το καλό όνομα και τη φήμη του σχολείου μας.

Με τιμή

Ο Διευθυντής του Σχολείου

Νίκος Ναχόπουλος

Σχετικά άρθρα